vrijdag 25 november 2011

Het E-HRM

Hallo trendliefhebbers,

We hebben deze week de opdracht gekregen om drie langdurige trends te omschrijven die te maken hebben met mijn major, in dit geval HRM & Psychologie. Vandaag hoop ik twee van de drie online te zetten.

E-HRM is een zeer breed begrip, en ook zeker een zeer langdurige trend die eigenlijk vanaf de jaren '90 al zijn intrede heeft gemaakt. Het voornaamste idee achter E-HRM is dat taken die nu nog vaker door de medewerkers onderling worden geregeld, binnenkort meer op de computer en dan vooral portals kunnen worden gedaan. Vooral dat de medewerkers zelf bepaalde acties/ veranderingen kunnen doorvoeren. Ik onderscheid hier twee verschillende soorten.

De bedrijf portals:
Vroeger, en nog te veel nu, worden de administratieve taken, zoals adreswijziging, loon, pensioen, ziekmeldingen en zo voorts,
geregeld door HRM medewerkers. Dit heeft vaak als reactie dat medewerkers veel en vooral veel te veel moeten werken aan administratieve zaken.
Er zijn natuurlijk heel veel verschillende oplossingen hiervoor, waaronder E-HRM. Ik heb dit gelezen in het boek 'E-HRM' en daarom stonden manieren beschreven hoe je E-HRM kunt toepassen. Er stond bijvoorbeeld beschreven dat je op de website van de organisatie een portal kunt ontwikkelen waarin medewerkers eigen wijzigingen, ideeën en informatie kunt opvragen. Zo kan je dingen zelf regelen, Dit heeft meerdere voordelen je haalt de middelman eruit, de medewerkers voelen zich autonomer en de HRM-medewerkers hebben minder administratieve werkzaamheden.

De E-hulp:
Het voordeel aan het bovenstaande is dat de HRM medewerkers meer tijd over hebben waardoor ze zich beter in kunnen zetten op het HRM beleid. Iets wat hiermee kan helpen is een soort online database waarin alle verschillende personeelsinstrumenten van a naar z staan beschreven. Je zou dan ervoor kunnen kiezen om bepaalde kenmerken hieraan te koppelen waardoor het makkelijker word om te kiezen wel personeelsinstrument het beste past bij de situatie.
Een ander voordeel aan deze methode is dat medewerkers ook kunnen kijken wat een bepaalde personeelsinstrumenten inhoud en hoe je daarmee kunt omgaan. Zo word het ‘onbekende’ minder.

En verder…
Wat ik nu bedoel is heel simpel. Je kunt E-HRM inzetten om zo jouw personeelsbeleid makkelijker te laten lopen. De trend rondom het fenomeen is eigenlijk gemakkelijk te lokaliseren. Alles gaat steeds makkelijker en sneller automatiseren waar het HRM ook niet op achter moet blijven.
Mijn aanbeveling/ advies voor elke organisatie is dan ook om uit te zoeken hoe E-HRM in jouw bedrijf positieve effecten kan hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten