zondag 27 november 2011

Leeftijdsbewust personeelsbeleid

Hallo trendvolgers,

Vandaag ook mijn laatste ontwikkeling op het gebied van HRM. Ik ben gaan zoeken naar deze laatste mogelijkheid en ben op een webpagina terecht gekomen waar een verhaal stond over het leeftijdsbewust personeelsbeleid. Toen ik het las dacht ik 'o ja, natuurlijk' en daarom wil ik dit als mijn laatste
trend aan jullie presenteren.

Wat staat er over leeftijdsbewust personeelsbeleid?
Niet alleen nieuwe medewerkers werven wordt moeilijker. Ook het behouden van bestaande krachten wordt minder eenvoudig, zo is de verwachting. Momenteel geeft slechts een op de tien (9%) HRM-professionals aan moeite te hebben medewerkers vast te houden. Voor 2011 verwachten twee keer zoveel (21%) P&O’ers hier problemen mee te ondervinden. Deze indicatie zal in 2012 alleen maar verder toenemen.

De verwachte krapte op de arbeidsmarkt maakt dat personeelsfunctionarissen steeds meer belang hechten aan leeftijdsbewust personeelsbeleid. Gaf in 2009 minder dan een op de tien (8%) aan dit een belangrijk beleidsthema te vinden, in 2010 is dat gestegen tot bijna een kwart (23%). Een iets groter aantal (26%) verwacht dat leeftijdsbewust personeelsbeleid ook in 2011 een belangrijk thema is. HRM-medewerkers en verantwoordelijken denken zich in 2011 voornamelijk bezig te houden met het vasthouden van bestaande medewerkers en het werven van nieuw personeel. Talent development (57%), arbeidsmarktcommunicatie (38%) en opleidingsbeleid (29%) zijn de belangrijkste beleidsthema’s van 2011.

Wat kan je hiermee?
U zult zich inmiddels wel afvragen in hoeverre je hier wat aan hebt. Uit de cijfers kunt u halen dat de vergrijzing, het effect heeft iedereen inmiddels wel gemerkt, inderdaad een groot effect heeft op het HR beleid. Daarnaast staat dan het grootste gedeelde van de tijd uit moet gaan aan talant development, oftewel het werven en ontwikkelen van talent binnen de organisatie. Daarnaast staat erbij dat de meeste HR professionals denken dat de toekomstige taak gaat verschuiven van het werven en selecteren naar het vasthouden van personeel. Dit is een verandering in gedachte die organisaties, maar ook werknemers zelf zich moeten realiseren en misschien wel eerder op moet inspringen.

Tegenwoordig zullen veel bedrijven enige vorm van talant management erin hebben zitten, maar mocht dit niet het geval zijn is het van zeer groot belang om hier eens aandacht aan te gaan besteden. Opleidingsbeleid en arbeidscommunicatie zullen in de toekomst steeds meer van belang gaan worden omdat medewerker eigenlijk meer en meer werkgelegenheid krijgen. ER zullen in verhouding minder werknemer zijn t.o.v. de arbeidsplaatsen. Daarom dient men ervoor te zorgen dat de huidige medewerkers moeilijker afscheid kunnen nemen. Dit heeft helaas ook het gevolg dat de bevolking af moet van het idee 'niet lang dat vijf jaar op een functie'.

Ik hoop dat u door het lezen aan het denken bent gezet en wil u ook uitnodigen om uw mening hierover achter te laten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten