vrijdag 30 september 2011

Fontys te Eindhoven

Hallo blogvolgers,

Vandaag ga ik een andere bevinding van de megatrend Cool Relax aan jullie presenteren. Deze bevinding heb ik gevonden na de coolhunt in Den Bosch en in Eindhoven. In Eindhoven van ik uiteindelijk terechtgekomen bij de Fontys vestiging. Daarop baseer ik vandaag gepresenteerde bevinding. Hoe en
waarom lees je zo.
Even ter herhalen de uitleg van het onderwerp Cool Relax. Cool Relax zijn verschillende manieren hoe jij tot rust komt, dit kan variëren van de natuur tot techniek. Dit staat haaks met de megatrend Stress society. Wat juist inhoud dat onze samenleving meer en meer gestrest raakt door grote veranderingen in de snelheid van werken, denk hierbij aan ontwikkelingen op het gebied van mobiele telefoons, tablets en pc's.

Wat heb ik gevonden?
Ik zit nu al twee jaar op de school te Eindhoven, maar heb me nog nooit gerealiseerd hoe het er uit zag. Fontys te Eindhoven heeft ervoor gekozen om kleine aspecten in de 'tuin' zo in te richten dat het er eigenlijk heel rustig is. Daar zijn twee heel goede en een minder duidelijk voorbeeld van. De eerste is bij R4, voor de lezers die op school in Eindhoven zitten(foto 1). Daar hebben ze een bankje midden op het grasveld neergezet met daarom heen bomen, dit zorgt ervoor dat het een soort afgesloten indruk krijgt. het tweede voorbeeld is bij R1 (foto 2 en 3), daar
staan een viertal bankjes achter elkaar met daar achter en voor eens struikje en een aantal kleine bomen, als je daar gaat zitten lijkt het net alsof je tussen de struiken zit, door de redelijk hoge bosjes zie je ook niet alles en kan je echt concentreren op je boek of zo. Het laatste voorbeeld is misschien minder populair omdat het langs een niet drukbezocht pad ligt (foto 4). Echter denk ik dat dit juist dat dat het sterke punt is, je gaat er zitten en je ziet niets voor je, dan kijk je naar de huizen. Je bent dan niet omringt door bomen of struiken, maar je kunt wel rustig van de zon genieten of iets anders doen om even tot rust te komen.

Waarom hoort het bij Cool Relax?
II vind dat het bij Cool Relax hoort omdat je daar even kunt zitten en echt tot rust kan komen. Dit zou je ook op andere plaatsen kunnen proberen, maar vaker kom je dan tot de conclusie dat het toch te druk is om even tot rust te komen. Het is een relatief rustige plaats en je kunt er gewoon rustig zitten of praten met andere mensen. Het groen wat dan om je heen zit kan bij sommige mensen het gevolg hebben dat ze even
niet aan huiswerk of school denken en even tot rust komen om weer vol op te gaan studeren na de pauze.

Wat is het toekomstpotentieel?
Ik vind dat in deze vormen van Cool Relax heel veel toekomstpotentieel zit. het is goed voor de menen die er in zitten, je kunt het bijna overal neerzetten en is ook nog leuk om naar te kijken voor eventuele voorbijgangers of winkels. Het vraagt wel wat meer onderhoud dan gewoon een weg, maar in deze wereld waarin het behouden van groen steeds belangrijker is zou dit geen onnodige investering zijn.

Wat vind ik ervan?
Ik vind het een zeer goed initiatief van Fontys, vooral als je kijkt hoe het twee jaar geleden er uit zag, zo heeft Fontys ervoor gezorgd dat de pauzes beter ervaren kunnen worden en misschien is dit ook terug te lezen in de inzet van de leerlingen. Daarom zou ik zeggen blijf zo doorgaan.

Ik wil iedereen bedanken voor het lezen van mijn blog. tijdens de evaluatie ben ik er achter gekomen dat mijn berichten toch wat langer dan de rest waren, daarom probeer ik wat minder te gaan schrijven. Laat gerust je mening achter en ook als je wat leuks vind laat het dan vooral weten.

woensdag 28 september 2011

Aquapeutics steam shower

Goede middag dames en heren,

De week is weer voorbij en we hebben maandag weer gehad, dat betekend een nieuwe megatrend om te verkennen. Deze week mogen we de megatrend Stress Society behandelen. Op de minor word ook een andere trend hieraan gekoppeld, de Cool Relax trend. De komende week ga ik weer vijf verschillende opvallende ontwikkelingen publiceren. Hoe ik dit ga publiceren is weer een beetje anders dan vorige week, ik ga eest uitleggen wat ik heb gevonden, hoe dat past binnen Cool Relax/ Stress Society, wat de toekomst kan zijn en wat ik van de ontwikkeling vind.

Voordat we gaan beginnen met de bespreking van mijn eerste vonst, ga ik erven uitleggen wat we verstaan onder Stress Society en Cool Relex. Het kan worden gezien als een soort tegenovergestelde van elkaar. Onder de Stress Society verstaan we alles dingen die ervoor zorgen dat wij snelle en meer gaan doen. Denk hierbij aan de ontwikkelingen rondom de Smartphone, mensen moeten steeds sneller kunnen reageren op mails en berichten. Dit heeft als gevolg dat er meer druk komt te staan op jouw als mens en zo ontstaat de stress. Cool Relax zijn verschillende manieren hoe jij tot rust komt, dit kan variëren van de natuur tot techniek. In de bespreking van deze trend ga ik vooral richten om manieren waarop mensen tot rust komen.

Als coolhunt ben ik deze week naar Den Bosch gegaan, ik ben daar gaan rondlopen en heb een paar voorbeelden gevonden, Daarnaast ben ik ook in Eindhoven geweest en heb daar gezocht naar goede voorbeelden. Ik hoop dat ik met leuke voorbeelden kan komen en hoop dat iedereen het interessant vind.

Wat heb ik gevonden?
Voor mijn eerst vonst ga ik rustig van start door op internet te gaan zoeken naar mogelijkheden. Na een korte periode te zoeken kwam ik op een site terecht waar een
soort super douch werd beschreven. Deze douch is een aantal keer groter dan de normale douch, maar heeft ook meer opties dan de ordinaire douch. Zo heeft hij twaalf therapeutische massage douchekoppen, dertien draaikolk bubbelbad koppen en zes draaikolk massage koppen. U zult misschien wel denken dat dit wel meevalt, maar dit is niet alles. Naast de schoonmaak attributen is er ook nog een LCD televisie in gebouwd, radio met mp3 speler, ventilatiesysteem en een apparatuur voor een voetmassage. Als klap op de vuurpijl heeft deze super douch ook nog een ingebouwde stoomgenerator die zorgt voor een echt stoombad. Dus nu komt de vraag wie zou niet in huis willen, Je komt na een lange dag werken thuis en kan lekker ontstressen in de Aquapeutics Steam Shower. U zult wel een flink bedrag moeten neerleggen, maar dan heb je ook wat.

Waarom hoort het bij Cool relax?
Ik vind dat het bij Cool Relax is omdat het een groot technisch wonder is, als ik de foto's bekijk vind ik de grote wel meevallen. Daarnaast is het totaal beeld best mooi als je daar jouw badkamer op aanpast. De verschillende masseer opties zorgen ervoor dat je helemaal tot rust kan komen in deze douchecabine. Ik heb het nergens zien staan, maar ik denk niet dat je iets zal horen als je er in zit/ staat, daarom vind ik dat het een soort afgesloten wereld is waar je helemaal kunt ontstressen aan de hand van een leuke film/ serie of een ontspannend muziekje.

Wat is het toekomstpotentieel?
Alles wat in een douch zou kunnen zit in mijn ogen in deze douch, daarom denk ik dat er niet veel meer verander kan worden in de toekomst. . Vooral omdat het
zo duur is zullen toch nog weinig mensen dit apparaat kopen, het is echt weggelegd voor de rijkere laag in de bevolking. Waar wel een toekomstpotentieel ligt zijn de verschillende mogelijkheden goedkoper maken. Om zo het betaalbaarder te maken voor de 'gewone mens'. Ik weet echter niet of dit mogelijk is, maar denk wel dat de komende jaren niet iedereen zo'n douch thuis heeft staan.

Wat vind ik ervan?
Ik heb gekeken naar de verschillende mogelijkheden en vind het een fantastische douch, door de grote hoeveelheid aan mogelijkheden lijkt het niet eens meer op een douch, meer op een spa dag alleen dan in de badkamer. De prijs voor zo'n douch vind ik alleen wel heel erg veel dus mij zie je niet zo'n ding kopen, maar dit neemt niet weg dat ik het wel een zeer multifunctionele douch vind die zeker stress verlagend zal werken.

Ik wil iedereen bedanken voor het lezen van mijn blog, laat gerust berichten achter met uw mening. Als extraatje, een film waarin de verschillende mogelijkheden worden gepresenteerd.



Bronnen:
http://www.hometone.com/entry/10-tech-steam-shower-enjoy-springy-shower/
http://www.youtube.com/watch?v=E36TWxxtT38
http://www.cupboardsonline.com/2011/01/showerweek-aquapeutics-steam-shower.html

zondag 25 september 2011

Monki

Hallo trendliefhebbers.

Vandaag komt ook mijn vijfde en laatste bericht met als onderwerp Experince Economy. Ter herinnering betekend Experience Economy
dat winkels zich nog meer aanpassen op de vraag van de consument door, buiten het leveren van het product en extra service, de klanten een echte belevenis mee te geven. Winkels hopen dat de klant zo het bezoek langer onthoudt en het aan familie of vrienden doorverteld en zo weer meer klanten te trekken.

Wat heb ik gevonden?
Ik was aan het zoeken naar verschillende voorbeelden en kwam op een gegeven moment op de site terecht terecht waar een opening, van een nieuwe winkel genaamd 'Monki' werd besproken. Deze winkel is wel terug te vinden in andere landen, maar nog niet in Nederland. De winkel is geopend in augustus en helemaal ingericht aan de hand van het volgende motto: ‘The City of Oil and Steel’. Monki maakt mode voor jonge meiden die niet bang zijn om hun identiteit te showen en meiden die weten waar ze voor staan. Maar ook belangrijk: Monki levert betaalbare kleding! De foto's die ik van de winkel heb gezien laten een zeer kleurrijk beeld zien en past ook boed bij andere aspecten en bij de informatie die ik lees over de winke.

Wat maakt het cool?
Ik vond de winkel cool omdat de winkel heel erg kleurrijk is ingericht. Niet uitzonderlijke kleuren alleen, maar echt heel aparte combinaties.
Denk hier bij aan roze, groen, geel, zwart, bruin en blauw. De winkelformule van Monki is laaggeprijsde kleding met een hoog fashiongehalte. Als je kijkt naar de winkelformule en dat vergelijkt met de inrichting van de winkel dat moet ik zeggen dat het goed overeenkomt met elkaar. Als je dus puur naar de inrichting en visie van de winkel kijkt zie je dat het wat anders is dan de meeste kleding winkels. Dit maakt voor mij de winkel uitzonderlijk, echter heeft dit wel te maken met de kleding en fashion keuze die je hebt als persoon. Want houdt je niet van zo'n soort kleding zal je de winkel ook wel niets vinden. .

Waarom hoort het bij Experience Economy?
Ik vind dat het bij Ecpeience Economy past omdat het een zeer uitzonderlijke winkel is. Ik heb nog nooit eerder een winkel gezien die zo'n uitzonderlijke kleuren gebruikt in de inrichting. Daarnaast zie ik in de inrichting niet heel duidelijk wat voor kleuren of schoenen Monki verkoopt. Dit speelt weer in op de nieuwsgierigheid van de mens, vooral als hij/ zij gewoon door de winkelstraat is aan het lopen en dan opeens zo'n kleurrijke winkel ziet staan, men denk kijk eens even. Blijkt Monki dan ook nog wat te hebben dan zal je het wel een of twee keer doorvertellen. Omdat het een winkel is zul je niet zo vaak doorvertellen als andere voorbeelden, maar dit neemt niet weg dat het wel zal gebeuren.

Ik wil iedereen bedankten voor het lezen van het blog en iedereen uitnodigen om te reageren.

Als extraatje een klein filmpje over Monki waarin de ideeën van Monki een beetje naar voren komen.


Bronnen:
http://www.grazia.nl/2010/06/25/monki-opent-in-augustus-haar-deuren-in-amsterdam/
http://www.ze.nl/p/39185/monki_komt_naar_nederland
http://www.monki.com/Start/383222.1
http://www.youtube.com/watch?v=NEuwX3m_Zbo

New Soda Machine

Hallo trendwatchers,

Ik ga vandaag twee kleinere berichten publiceren allebei met onderwerp de Experience Economy. Ter herhaling betekend Experience Economy dat winkels zich nog meer aanpassen op de vraag van de consument door, buiten het leveren van het product en extra service, de klanten een echte belevenis mee te geven. Winkels hopen dat de klant zo het bezoek langer onthoudt en het aan familie of vrienden doorverteld en zo weer meer klanten te trekken.

Wat heb ik gevonden?
Ik was op internet aan het zoeken naar verschillende mogelijkheden voor op het blog. Het was moeilijker dan ik dacht om een goed voorbeeld te vinden, maar op een gegeven moment kwam ik op een site terecht waar een nieuwe vorm van drankapparaat werd besproken. Het was een nieuw uitvoering van de algemene coca cola machine. Ze hebben er voor gekozen
om nieuwe technologieën te verwerken in het ontwerp. Denk hierbij aan touch technologie in plaats van de overbekende knopjes. Naast de mooie vormgeving en nieuwe technologie heeft Coca Cola er ook voor gekozen om heel veel verschillende merken beschikbaar te stellen. Ik heb dan niet alleen over Coca Cola, Sprite, Fanta of andere merken. Daarnaast ook mogelijk om de verschillende smaken van elk merk te kiezen. Bijvoorbeeld Fanta Cherry, Fanta Lemon en andere smaken. Dit is echter niet alles, want naarst deze merken en smaken hebben we ook nog variaties, bijvoorbeeld Coca Cola Light, Fanta Zero enzovoort. Helaas zijn de nieuwe apparaten nu alleen nog maar te bewonderen in Californië, in de vorm van een test.

Wat maakt het cool?
De voornaamste reden dat ik de nieuwe Coca Cola machine cool vind is, omdat ik toepassingen van nieuwe technologieën altijd al cool heb gevonden. De touch technologie op zich is zeer speciaal. maar Coca Cola heeft daarnaast er ook voor gekozen m de achtergrond van de apparaten te veranderen. Elke keer als je een andere keuze maakt past de achtrgron zich aan, bijvoorbeeld je kiest Fanta en dan zie je de achtergrond veranderen van rood naar oranje. Dit zorgt ervoor dat het anders is dan je drinken kopen of je drinken te bestellen, want het ziet er gewoon veel beter uit en is ook nog eens anders dan de normale machines. Buiten de grote hoeveelheid in keuzes is het ook nog mogelijk om zelf te bepalen hoeveel ijsblokjes erbij doet. Dit zijn redenen die het voor mij cool maken. Niet dat het zo speciaal is om de ijsblokjes er zelf bij te doen, maar de meeste drinkapparaten hebben geen ijsblokjes dispenser.

Waarom hoort het bij Experience Economy?
Ik vind dat het nieuwe Coca Cola apparaat bij de Experience Economy past, Omdat het toch een heel andere uitvoering is dan welk ander apparaat ik eerder heb gezien. Daarnaast is het leuker om je drinken te maken dan gewoon te bestellen. Daarnaast maakt het apparaat het ook nog leuke, bijvoorbeeld de achtergrond die blijft veranderen. Dit zal waarschijnlijk wel eengevolg hebben op de prijs, maar ik denk niet dat dit hele erge gevolgen zal hebben. Daarnaast den kik dat de mondelinge reclame van deze apparaten ver voor de apparaten uit gaan. Mensen kunnen het immers niet laten om de nieuwe apparaten te proberen, hier komt ook weer die nieuwsgierigheid om de hoek kijken die ook bij de QR-codes een rol speelde. Zo als het filmpje ook al verteld zijn deze Coca Cola apparaten in de testfase, maar misschien over een niet al te langen tijd zien we deze apparaten ook in Nederland opduiken.

Ik wil iedereen bedanken voor het het lezen van mijn blog, Ik hoop dat het interessant was.

Als extra een kleine introductie van de nieuwe drinkapparaten.


Bronnen:
http://www.youtube.com/watch?v=9V-yphI7JPk
http://www.springwise.com/food_beverage/cokefreestyle/

zaterdag 24 september 2011

Het oude huis van bewaring

Hallo lezer,

Vandaag ga ik mijn derde bericht schrijven waarin de Experience Economy als uitgangspunt heb genomen. Voor de nieuwelingen onder ons even de uitleg van de Expecience Economy. In het kort betekend Experience Economy dat winkels zich nog meer aanpassen op de vraag van de consument door, buiten het leveren van het product en extra service, de klanten een echte belevenis mee te geven. Winkels hopen dat de klant zo het bezoek langer onthoudt en het aan familie of vrienden verteld en zo weer meer klanten te trekken.

Wat heb ik gevonden?
Op de terugweg van school was ik na aan het denken voorbeelden die passen binnen het begrip Experience Economy. Hier waren natuurlijk een paar mogelijkheden uit gekomen, maar een die me eigenlijk meteen binnen schoot was het oude huis van bewaring te Roermond. De in 1863 geopend gebouw was vroeger de gevangenis in Roermond en was verbonden met het voormalige bisschoppelijke paleis, geopend in 1666. Beide gebouwen worden gezien als rijksmonumenten. Het oude huis van bewaring heeft echter leeggestaan sinds 2005, na de Schipholbrand,
toen waren de gevangenen tijdelijk in het huis van bewaring ondergebracht. In de jaren tussen de hotelopening en Schipholbrand, is het pand bestempeld als anti-kraak en hebben verschillende mensen, meestal studenten, er gewoond.
De bouw van het hotel is ongeveer begin 2008 begonnen. Hierin hebben ze de 105 verschillende cellen omgebouwd tot 36 luxueuze hotelkamers. Het karakteristieke van deze keuze is dat er bepaalde aspecten van de gevangenis wel zijn gebleven, zoals de stalen rails bij de ramen, de nog authentieke oude duren of de ruimtes tussen de verschillende 'cellen'. Dit geeft een heel andere ervaring dan andere 'normale' hotels. Ik zelf ben nog nooit in het hotel geweest, tijdens een stadswandeling stond het hotel op de route en zo is mijn moeder wel het hotel in geweest. Ze vertelde dat het een heel apart geheel is dat heel erg verschild met 'normale' hotels.

Wat maakt het cool?
Wat voor mij dit hotel zo cool maakt zijn de speciale aspecten die zijn verwerkt in de inrichting van het hotel. Er is bewust voor gekozen om bepaalde aspecten van het huis van bewaring te laten staan. Daarnaast is de inrichting van het nieuwe hotel ook er trendy en hip. Ik weet natuurlijk ook dat bij elk hotel er goed gekeken word naar de inrichting, maar de inrichting van dit hotel vind ik toch zeer mooi en goed gekozen. Vooral de kleuren van het licht en het behouden van de aspecten past heel goed bij elkaar. Nogmaals ik ben nooit daar geweest maar als ik de deuren zie en dan vervolgens mijzelf daar neerzet lijkt het mij ook heel apart te zijn om die deur achter je dicht te slaan en vooral sluiten. Vervolgens kijk je uit het raam en zie je tralies tussen jouw en de buitenwereld. Het laatste wat het
geheel helemaal afmaakt zij de ommuurde buitenplaats, ook dit is nog van het oude huis van bewaring overgebleven.

Waarom past het bij Experience Economy?
Ik vind dat het hotel bij de megatrend Experience Economy past omdat het een apart is om in een oude gevangenis te gaan slapen. Natuurlijk zijn er hotels waar je naar toe kan gaan om als gevangene te worden behandeld, maar dit is toch weer iets anders, hier ga je naar toe om luxueus van Roermond te genieten, maar toch kun je overal stukken van de geschiedenis zien en voelen. Dit geheel zorgt ervoor dat je het hotelbezoek minder snel zal gaan vergeten. Als je dan ook nog zeer geintresseerd bent in de geschiedenis van steden denk ik dat dit een zeer goede keuze om als hotel te kiezen.

Ik wil weer iedereen bedanken voor het lezen van mijn blog en weer uitnodigen om te reageren, dit kan anoniem, met naam of gmail account.

Tot slot een klein filmpje over het hotel. Je ziet hier niet het complete hotel, maar een sollicitatie en hoe ze zelfs dat aanpassen en de historie. Nogmaals het is niet af, maar je kunt wel een beetje de opbouw zien.



Bronnen:
http://www.valk.com/pages/?id=5368
http://www.hetarresthuis.nl/nl/hotelkamers/cachotten/comfort
http://www.youtube.com/watch?v=t-JDS-zKLgM
http://nl.wikipedia.org/wiki/Schipholbrand

vrijdag 23 september 2011

State of Art

Hallo trendliefhebbers,

Zoals ik in het vorige bericht had vermeld ga ik vandaag verder met de bespreking van het onderwerp Experience Economy. In dit bericht ga ik verder op de coolhunt die ik op dinsdag 20 september heb uitgevoerd in Sittard. Naast de coolhunt heb ik ook op het internet gezocht naar goede informatie om het geheel duidelijker te maken. In het kort betekend Experience Economy dat winkels zich nog meer aanpassen op de vraag van de consument door, buiten product en service, de klanten een echte belevenis mee te geven. Winkels hopen dat de klant zo het bezoek langer onthoudt en het aan familie of vrienden verteld en zo weer meer klanten te trekken.

Wat heb ik gevonden?
Ik loop door de winkelstraat van Sittard en zie in mijn ooghoeken de winkel 'State of Art' liggen. Ik loop gewoon langs zonder echt aandacht er aan te besteden, tot dat ik opeens een wat oudere Porsche zag staan. Ik heb het dan niet over een Porsche langs de weg of op de stoep, maar een Porsche in de winkel van State of Art. Het ging om een Porsche 911, is mij verteld. Ik liep de winkel in en vroeg aan de verkoper waarom de auto daar stond. de verkoper vertelde mij dat het ging om een reclamecampagne voor een nieuwe collectie, genaamd 'collectie 7'. Deze collectie is ontwikkeld door de winkelketen onder het motto State Racing. In de winkel waren heel veel verschillende Porsche uitvoeringen verwerkt, de meeste in de vorm van een poster of een foto, maar midden in de winkel stond een oude uitvoering van een Porsche 911.
State Racing is een nieuw kledingmerk dat staat voor een retro racebeleving. Fashion met moderne pasvorm en authentieke details. Stoere kleding voor eigenzinnige mannen met een nonchalante uitstraling. State of Art koos vervolgens Chris Zegers omdat hij vaker racete in oude Porsche 911 uitvoeringen, daarnaast is het een vrij bekende Nederlander, onder andere bekend van 'De Kameleon 2' en 'De hel van '63'. Daarnaast past de Porsche uitvoeringen, zowel de auto als de foto's, goed binnen de rest van de winkel. State Racing is ontwikkeld door de winkel State of Art. Het feit dat ik de Porsche 911 kon bewonderen was al een geluk, aangezien dat je alleen zo'n Porsche kon vinden in de winkels van State of Art in Groningen en Sittard. Dus mocht je zelf geïnteresseerd zijn in deze Porsche moet je naar Sittard of Groningen afreizen.

Wat maakt het cool?
Ik vind dat de winkel zelf cool ingericht. Je loopt de winkel in, of loop erlangs en ziet opeens een auto in de winkel staan. Uit pure nieuwsgierigheid loop je naar binnen en ziet dat de hele winkel vol hangt met plaatjes, posters of andere dingen allemaal rondom de Porsche. Omdat het niet helemaal duidelijk is waarom de Porsche zo gebruikt is, in de inrichting, zal je misschien aan een medewerker vragen waarom dat is. Als dat het geval is zal je ongeveer vijf minuten later buiten staan met een mooi verhaal dat je aan je vrienden of familie kwijt kunt. Natuurlijk als je dit blog leest of toevallig iemand hierover hebt gesproken zal het anders zijn. Ondanks dit feit is het vrij interessant en vooral leuk om te zien.

Waarom past het bij Experience Economy?
Waarom zal deze reclamecampagne meer bij Experience Economy passen dan een andere reclamecampagne? De voornaamste reden is dat de winkel echt helemaal gedecoreerd is met allerlei vormen van de Porsche. Andere winkels zullen ook de winkel in delen aan de hand van het hoofdmerk, maar ik heb weinig winkels gezien die zo ver gaan als bij deze State of Art winkel. Daarom vind ik dat dit bij de Experience Economy past, het is namelijk vrij uitzonderlijk. en zal ik dit bezoek wat langer onthouden dan de meeste andere winkels die ik binnen ben gelopen in Sittard.


Ik raakte zeer geïnteresseerd door het voorbijlopen en denk ook dat andere mensen gedesinteresseerd zullen zijn. Wel moet je naar de omgeving kijken, want alleen aan de buitenkant zal je het niet merken.

Ik wil iedereen bedankt voor het lezen van mijn blog en uitnodigen om te reageren. Dat kan over alles gaat een advies, opmerking of eigen mening.

Als aller laatste wil ik jullie de campagne trailer van de State Racing laten zien.


Bronnen:
http://www.stateofart.com/stateracing/
http://www.youtube.com/watch?v=6KmpSVphsI8
http://www.fashionunited.nl/nieuws/Columns/Chris_Zegers_presenteert_nieuw_fashionlabel_State_Racing_2011042632923/

donderdag 22 september 2011

Fish Spa

Hallo lezers,

Er gaan een paar dingen veranderen bij het blog, vanaf vandaag ga ik iedere week vijf kortere berichten publiceren. Hiervoor heb ik gekozen omdat het beter aansluit op de opdrachten vanuit de opleiding. De opleiding onderscheidt vijf megatrends binnen Nederland. Deze megatrends zijn al langer te vinden in onze samenleving, echter zijn er wel steeds andere vormen te vinden voor de trends. De komende vijf weken gaan we iedere week een andere megatrend bespreken. Op de aangewezen megatrend moeten wij weer gaan coolhunten en deskresearch op uitvoeren. De vijf megatrends die de minor onderscheid zijn Experience Economy, Eco Cool, Stress Society, Urban Nomadity en Senior Vitality. Deze megatrends leg ik ook weer uit aan het begin van iedere week.

Voordat ik mijn ontdekkingen met de wereld deel wil ik eerst even uitleggen wat er nu eigenlijk onder Experience Economy wordt verstaan. Het is in feite de ontwikkeling van het verkopen dat in het begrip wordt omvat. Eerst was het normaal voor mensen om de grondstoffen te delven en vervolgens te verkopen, bijvoorbeeld goud, zilver of houtskool. Daarna was het winstgevender voor mensen om de producten zelf te maken, zo ontstond de ruil/ koophandel. Mensen gingen steeds meer vragen van de handelaren en daarom kwam de vraag naar service boven drijven, denk hierbij aan service in restaurants. Een van de nieuwste ontwikkelingen is de Expericence Economy. Hieronder wordt verstaan dat de consument een echte belevenis meekrijgt bij de koop van het product. Hiermee bedoel ik dat je bijvoorbeeld naar de winkel gaat waar je nog maanden later aan het denken bent.

Wat heb ik gevonden?
Ik ben naar Sittard gegaan en vond een poster waarop de woorden 'Fish Spa' stonden. Echter was de winkel zelf niets meer en ben ik thuis meer gaan zoeken. uit deze 'Deskresearch' bleek dat het fenomeen is ontstaan in de Japan. Daar kwamen ze er achter dat de Garra Rufa vissen dode huidcellen van beesten of mensen opeten, door ze op te zuigen. Waardoor er meer plaats over bleef voor de gezonde huidcellen. Langzamerhand is dit fenomeen zich gaan verspreiden over de wereld. Het resultaat van een Fish Spa is dat de kans op huidziektes verkleint. Het nadeel van deze methode is dat het een zeer tijdelijke oplossing is en dus ook zeker is aan te raden om vaker dan een keer te komen om het resultaat te behouden.

Wat maakt het cool?
Wat het voor mij cool maakt zijn gewoonweg de vissen. Als ik ergens naar toe ga waar vervolgens blijkt dat ik de mogelijkheid heb om een uur tussen de vissen te liggen zal dat mij lang in het geheugen gegrift blijven staan. Mij lijkt een Fish Spa in het begin raar aan te voelen, maar als het resultaat overeen komt met wat ze omschrijven dan lijkt het me een zeer goede investering. Natuurlijk gaat de betekeniswaarde langzaam achteruit naarmate je vaker een Fish Spa hebt, maar dit neemt niet weg dat je het zal doorvertellen aan vrienden of familie.

Waarom past het bij Experience Economy?
Ik vind dat Fish Spa past bij de megatrend Experience Economy, omdat het niet een gewone spa dag is, je zult er o.a. meer voor moeten neerleggen. Voor mensen die de eerste keer ernaar toe gaan zou het een hele belevenis zijn. Hier kan je wel een onderscheid maken. Klanten die al eerder ervan gehoord hebben en mensen die er nog nooit van gehoord hebben. als je het over de tweede groep menen ebt denk ik dat het effect van een Fish Spa veel groter is dan het geval zal zijn bij groep een.

Tot slot wil ik iedereen bedanken voor het lezen van mijn blog en iedereen uitnodigen om zijn/ haar mening achter te laten.

Met als extraatje een filmpje waarin het fenomeen rondom de Fish Spa wordt uitgelegd.


Bronnen:
http://www.youtube.com/embed/mtTPljHO3HQ
http://www.fishspa.com/

woensdag 14 september 2011

City hunt 1: Venlo

Goede dag dames en heren,

Vanuit de opleiding wordt iedereen gestimuleerd om een aantal keer een coolhunt uit te voeren. Ik heb daarom ook met mezelf afgesproken om
dit geregeld te doen. Elke keer dat ik een coolhunt heb gehad ga ik dat bespreken op mijn blog. Voor de nieuwelingen onder ons de uitleg van het begrip coolhunting. Als we kijken naar de letterlijke betekenis van coolhunting, dan komt dit heel erg in de buurt. Men is een coolhunter als hij/ zij kijkt naar subtiele veranderingen in de omgeving. Dit zijn dingen die de 'normale' wandelaar niet zo opvallen omdat het vrij goed past in de omgeving. Coolhunters kunnen deze ontwikkelingen, meer dan één bewijsstuk, heel belangrijk, vervolgens koppelen aan een bestaande of nieuwe trend

Ik vraag u de lezer om zelf de foto's te tellen, ik kan dit niet instellen met de huidige mogelijkheden binnen het blog. Ik hoop dat dit geen probleem is en veel leesplezier. Toen ik aankwam in Venlo ben ik met mijn camera in de aanslag gaan rondlopen. Ik heb een redelijke hoeveelheid foto's gemaakt, ik ga echter maar een gedeelte in dit bericht uploaden omdat het, zover ik weer, niet mogelijk is om de foto's naast
elkaar te zetten. Daarom kies ik ervoor om een kleine selectie te presenteren in dit bericht. Als ik meerdere foto's heb gemaakt van een soortgelijke coolhunt haal ik ze natuurlijk wel naar voren ter illustratie. Mocht u zeer geïnteresseerd zijn kunt u het altijd nog vragen.

Het eerste plaatje laat volgens mij toch wel het interessantste van Venlo zien. Op deze foto zie je een '2' staan, Dit op zich is natuurlijk niet veel, maar ik ben vervolgens naar binnen gelopen om te kijken wat voor winkel het was. Het is een supermarkt helemaal gericht op de Duitse klant. Bijna elk product in de winkel was een Duits, of Duits/ Nederlands product en daarnaast waren alle prijskaartjes en andere teksten volledig in het Duits. Zonder extra Nederlandse uitleg. Het opvallendste was dat ik de werknemers onderling Nederlands hoorde praten en het merendeel van de klanten ook Nederlands was. Nu zou het merendeel van de Limburgers/ Brabanders zeggen 'Ja dat komt doordat het aan de grens ligt'. Hier geef ik ze ook gelijk in, echter was de winkel echt in het Centrum van Venlo te vinden, dit was het opvallendste wat ik binnen
Venlo heb kunnen vinden.

Het tweede plaatje zullen een aantal van jullie al eens eerder gezien hebben. De een zou het wel al gerealiseerd hebben en de ander misschien niet. Het laat de 'nieuwe' hamburger van Mac Donalds zien. Het opvallendste van deze foto is dat Mac Donalds het oude vertrouwde terug wilt halen, maar dat is niet het enigste. Ze zetten heel duidelijk bij de foto dat het gaat om een nieuwe burger. Dit terwijl ze tegelijkertijd ook laten zien dat het gaat om een oude versie van de hamburger, die van 1955. Hier heb ik een aantal van terug zien komen en dat kan je ook koppelen aan de recente reclames van zowel Mac Donalds als Burger King. Ze laten daar zien wat ze vroeger hadden en wat ze nu hebben. Ze hopen natuurlijk daardoor meer mensen te trekken, maar je zou ook kunnen zeggen dat ze graag een vertrouwd gevoel willen uitdragen.

De derde foto laat een opvallende winkelnaam zien. Maaskade33.nl. Als je alleen hier naar kijkt zal je niet kunnen zeggen waar het om gaat. Hetzelfde geldt trouwens voor winkels als 'Invite', 'Sounds' en 'Unique'. Het gaat hier om winkels waar je niet van kunt achterhalen wat ze verkopen of leveren. Bij 'Sounds' zal het wel iets makkelijker zijn dan de andere. De namen spelen in op mijn nieuwsgierigheid en zal een ander waarschijnlijk ook prikkelen. Een andere foto, niet hier te vinden, laat een pizzeria zien genaamd 'Pizza Pronto' en dit laat duidelijk zien waar het voor staat. Men verkoopt pizza's en verkoopt ze snel, dit in tegenstelling tot de eerste drie winkelnamen. De vierde foto laat een winkel zien met de naam 'Maaskerade'. De naam zo laat niet direct iets los, maar als je er beter naar gaat kijken zie je dat het een koppeling is tussen de woorden 'maas' en 'masker'. Daarnaast laten de twee kleine illustraties heel duidelijk zien wat deze winkel verkoopt. Dit ook in tegenstelling tot de eerste drie winkelnamen.

Op de vijfde foto zie je twee medewerkers van de stadstoezicht. Ik heb deze gefotografeerd omdat ik me realiseerde dat het overeen komt met een maatschappelijke vraag. Op een dag hoorde ik op het nieuws de minister van Veiligheid en Justitie vertellen dat hij meer vrijwillige agenten wil opleiden om zo meer 'blauw te kunnen inzetten’. Dit komt overeen met een vraag die al tijden vanuit de samenleving naar voren komt, namelijk meer veiligheid. Echter zullen mensen hier kanttekeningen bij kunnen maken. Sommige mensen zullen het toch niet voldoende vinden. Wat ik nog erbij wil zeggen is dat de vrijwillige agenten dezelfde bevoegdheden hebben als politieagenten, Met dank aan Bert Hermans.

De laatste foto die ik wil gaan bespreken is vrij vanzelfsprekend waarom ik het gefotografeerd heb. Het laat een vierkante aardbei zien. Ik heb de poster gelezen en het gaat over de productie, innovatie en toekomstbeeld van het voedsel in de omgeving van Venlo. Het ziet er naar uit dat Venlo inziet dat de tuinbouw meer en meer van belang is voor Venlo. Dit alleen zegt natuurlijk nog niets, maar ik vond de poster zeer opvallend
en heb het voornamelijk daarom gefotografeerd. Of dit een trend is zullen we nog te zien krijgen.

Ik wil iedereen bedanken voor het lezen van mijn blog. Ik wil even benadrukken dat het hier niet gaat om algemene trends. Dit voornamelijk omdat enkele foto's niet laten zien dat het een trend is, maar dat om een stad gaat. Vanaf volgende week krijgen we een onderwerp aangeboden waarop we moeten coolhunten. Daarom zullen mijn coolhunts iets gerichter worden. Daarnaast komt ook Deskresearch om de hoek kijken, maar daar volgende week meer over.

vrijdag 9 september 2011

Het begin: De QR-code

Goede dag blogbezoeker,

Zoals u misschien al heeft gelezen ben ik afgelopen maandag, vijf september, begonnen met de minor Trendwatching. Ik heb verschillende opdrachten meegekregen en een daarvan is het bijhouden van een blog over verschillende Nederlandse trends. De minor gaat ongeveer een half jaar duren dus ik zal logischer wijs wel enige vooruitgang in de bespreking van de trends laten zien.

Om een beetje bij het bekende te beginnen ga ik het zelfde gebruiken als bij de minor opening, het fenomeen rondom de QR-codes. Als eerste wil ik gaan uitleggen wat onder QR-codes wordt verstaan, daarna bespreek ik wat volgens mij een QR-code een trend maakt.

Stelt u voor u bent op de bus aan het wachten en bekijkt ondertussen de verschillende posters die daar hangen. Vroeger zag u wat interessants,
bijvoorbeeld een afgeprijsde laptop en u wilde het graag kopen, of althans de aanbieding beter bekijken. Vroeger hield dat in dat u de site moest overschrijven om vervolgens thuis, 8 uur later, de aanbieding op te zoeken en te kijken wat de aanbieding nu inhield.

Een tijd later ging dit al iets makkelijker. Door de grote opkomst van de smartphones was het al mogelijk om de site ter plekke over te typen en te bekijken wat de aanbieding nu inhield. Dit duurde echter nog steeds lang om de url op de relatief kleine knopjes over te typen.
Nu is er een opkomst gaande in Nederland. De afgelopen paar maanden, de tijd dat het mij opvalt, zie je overal zo genoemde QR-codes verschijnen. Deze QR-codes hebben als voordeel dat je met behulp van de smartphone, maar ook tablets als de Ipad 2, als het ware de aanbieding kan scannen en dus niet de url hoeft in te typen. Dit scheelt in deze zeer moderne en vooral snelle samenleving vrij veel tijd en maakt het shoppen makkelijker.
QR-codes zie je terugkomen in kranten, posters, productverpakkingen, folders en winkelruiten. Daarnaast vind je ze in scholen, op werk, op straat en in bussen/ treinen.

Wat is nu eigenlijk een QR-code?
De letters QR zijn een afkorting van Quick Response ("snelle reactie"). De code werd ontwikkeld om snel decodeerbaar te zijn. QR-codes waren oorspronkelijk bedoeld voor het identificeren van auto-onderdelen. In Nederland is de code terug te vinden op de e-tickets van de NS, maar ook steeds vaker op posters, winkels en ook in tijdschriften.

Denso is een toeleverancier van Toyota en levert elektronische componenten en samenstellingen. Toen Toyota eiste dat de onderdelen beter identificeerbaar moesten zijn, werd door een dochteronderneming van
Denso een tweedimensionale streepjescode ontwikkeld. Deze code werd aanvankelijk alleen in de auto-industrie gebruikt. Echter werd de handigheid ook door de reclamewereld ontdekt en werd vervolgens als eerste in Japan geïntroduceerd. Inmiddels is de QR-code de wereld aan het veroveren en zie je het dus ook op steeds meer plaatsten terugkomen.
Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/QR-code

Wat maakt een QR-code nu 'een trend'?
Uit gesprekken die ik heb gehad met mijn groepsgenoten en andere groepen zijn een aantal redenen naar voren gekomen waarom een QR-code nu een trend is. Hieronder probeer ik kort en bondig te vertellen waarom dit een trend is binnen onze samenleving.
• Een van de eerste reden is dat de meeste mensen met een smartphone minimaal een keer een QR-code scannen alleen om het eens te doen. Mensen hebben nu eenmaal de neiging om een nieuwe techniek te gebruiken. Daar speelt de ontwikkeling van de QR-code heel goed op in.
• De tweede reden is volgens mij dat de nieuwe manier van reclame het gewoonweg sneller maakt en dus ook tijd bespaard. Mensen die eerst dachten 'laat maar want het duurt toch te lang' zullen nu eerder het wel doen, omdat het toch wel heel snel gaat.
• De Derde reden is dat de QR-code een mysterie over zich heeft. Het zo abstract is en niet altijd een uitleg erbij staat is het ook niet altijd zeker wat de QR-code uiteindelijk als site geeft. De QR-code speelt dus in op de nieuwsgierigheid van de mens.

Wat vind ik van de QR-codes?
Ik sluit me eigenlijk op dit gebied aan bij het merendeel van de mensen. Ik heb meestal niet de neiging om iets te doen met reclames die ik zie. Maar omdat het een nieuwe ontwikkeling is en enige verrassing in het scannen zit heb ik meer dan vroeger de neiging om een QR-code te scannen.
Naast het feit dat ik het nieuw en 'spannend' vind, ben ik wel van mening dat het een beetje een 'luie' ontwikkeling is. Mensen proberen alleen maar manieren te verzinnen waarop iets makkelijks nog gemakkelijker zou kunnen gaan. Nog even en dan hoeven we alleen nog maar te denken wat we willen en het gebeurt al.
Ik vind de ontwikkeling op zich wel goed. Echter denk ik dat de nieuwigheid van de QR-code snel zal uitwerken, waardoor echte alleen de geïnteresseerde overblijven.



Ik wil iedereen uitnodigen om te reageren op dit bericht, maar natuurlijk ook op toekomstige berichten. Ik wil iedereen die een op- of aanmerking heeft op het bericht graag uitnodigen om te reageren.

Als allerlaatste wil ik u een QR-code meegeven die terechtkomt op deze site, wilt u het aan andere mensen aanbevelen kunt u de QR-code kopiëren en gebruiken als 'short cut'.